New dwelling and single garage in Walton on the Hill Conservation Area

Our involvement

Planning & Architecture


Preferred Partner Involvement

David Archer Associates (Trees), The polygon Studio (Architectural Visualisation), Alex Orrow (Photography)


Project Outline

Tucked away behind the High Street in Walton on the Hill this new dwelling makes a fitting addition to Walton Conservation Area. The site for this project is located in the heart of the Conservation Area and comprised an underutilised back land location. Despite receiving positive feedback from the Council’s Conservation Officer at pre-application stage regarding the proposed design, the Council ultimately refused the application due to the back land location and impact from perimeter trees.

Walton is an attractive village with a range of differing characters. The ‘Arts and Crafts’ design of the project reflects much of the surrounding development and therefore complements the area well. Especially with the overhanging jetty of the first floor and combination of brick and clay tile on the elevation.

Due to being in a Conservation Area, issues were raised addressing the impact that the new dwelling would have on the surrounding trees. It became clear during the application that the Council’s Tree Officer did not visit the site which called into question the objection put forward in the Council’s decision notice. Working closely with David Archer Associates who provided specialist Arboricultural evidence the subsequent appeal was allowed. The Inspector chosen to determine the appeal complimented the design rationale and acknowledged that while the site is not substantial, the house would sit comfortably within the plot and have sufficient space around it.


Outcome

Appeal Allowed.

Mew dwelling and single garage in Walton on the Hill Conservation Area